Suuri pieni herrasmies ansaitsee lisää arvostusta

Kaiken mahdollisen voittanut Philipp Lahm ripustaa adidakset naulaan kauden päätteeksi.
Kaiken mahdollisen voittanut Philipp Lahm ripustaa adidakset naulaan kauden päätteeksi. Kuva: Steindy

 

Paljon se otti, mutta paljon se myös antoi. Kaiken kokenut ja voittanut Philipp Lahm ilmoitti tiistaina lopettavansa pelaajauransa kuluvan kauden jälkeen.  Lopettamispäätöksestä lukiessa heräsi ajatus siitä, miksei miestä arvosteta enempää?

Philipp Lahm on syntyperäinen müncheniläinen, joka on elänyt ja hengittänyt FC Bayernia pikkupojasta asti. Lukuunottamatta parin kauden lainajaksoa Stuttgartissa hän on pelannut koko uransa Bayernin paidassa. Jos 5-vuotiaalta Philipp-pojalta olisi aikanaan kysytty, mitä hän haluaa isona olla ja saavuttaa, vastaus olisi tuskin paljoa poikennut toteutuneesta.

Suuren maailman tietoisuuteen hän pelasi itsensä viimeistään Saksan MM-kotikisoissa 2006. Turnaus sai räjähtävän startin, kun Lahm päätti nousunsa upeaan viimeistelyyn kotikentällään Münchenissä Costa Ricaa vastaan.

Maajoukkueuran kruunua Lahm sai odottaa pitkään, mutta lopulta se kaikkein himotuin pokaali nousi hänen käsissään ilmaan Rio de Janeirossa heinäkuisena iltana 2014. Siihen loppui ura Die Mannschaftissa, ja tuosta päivästä alkoi suurella todennäköisyydellä kyteä myös ajatus siitä, ettei seurajoukkueuraa ole montaa vuotta jäljellä.

Monipuolinen kääpiö

Saavutusten lisäksi jo pelkkä seurauskollisuus tekee Lahmista todellisen legendan. Luonnollisimmillaan vasempana laitapuolustajana pelaava Lahm on aina tarvittaessa hoitanut myös muita rooleja. Marcell Janssenin saapuminen Allianzille siirsi hänet aikanaan puolustuslinjan oikealle laidalle.

Pep Guardiolan tulo Bayernin penkin päähän paljasti lopulta Lahmin monikäyttöisyyden koko komeudessaan – hän mukautui keskikentän pohjalle niin kuin olisi aina pelannut siellä. Harvinaista on jo sekin, että 170-senttisestä laitapuolustajasta tulee Bayernin ja Saksan kaltaisten joukkueiden pitkäaikainen kapteeni.

Niin, miksei Lahmia ylistäviä otsikoita ja juttuja sitten nähdä nykyistä enempää? Kaipa se on myönnettävä, että laitapuolustajasta YouTube-koosteiden tekeminen ei ole aivan yhtä helppoa kuin menestyvien hyökkäyspään pelaajien kohdalla. Kentällä ja pukukopissa Lahm on liideri vailla vertaa, mutta kentän ulkopuolella hän ei ole ikinä ollut räiskyvä persoona.

Oikeastaan ainoat tapahtumat, jossa Lahmin voi nähdä ilman seuran edustusasua, ovat Bayernin huurteisen yhteistyökumppanin Paulanerin Oktoberfest-pippalot. Niissä jopa ”maagisena kääpiönä” tunnettu Lahmkin saattoi äityä hassuttelemaan nahkahousut jalassa ja tuoppi kädessä.

Legenda muiden joukossa

Viime vuosia ovat futismaailmassa leimanneet monien muidenkin 2000-luvun ikonien lopettamispäätökset. Esimerkiksi Xavi ja Steven Gerrard sekä viimeisimpänä Frank Lampard saivat ansaitsemansa huomion kunnioitettavien uriensa päätteeksi.

Lahmin syöttäminen ei ole aivan yhtä eleganttia kuin Xavin eikä mies pysty samanlaisiin kaukolaukauksiin kuin Gerrard tai Lampard, mutta uskomattoman kova ja tasainen suoritustaso nostaa hänet samalle jalustalle edellä mainittujen kanssa.

Münchenissä Lahmia tullaan kauden viimeisessä kotiottelussa varmasti muistamaan asiaankuuluvalla tavalla. Muista sinäkin, sillä Philipp Lahm on kiistatta todellinen legenda.

kirjottajabanneri jussi vainikka


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s