Iloisten futiskarnevaalien aika on ohi – pelko uhkaa ottaa vallan arvoturnauksissa

Huliganismi on ollut Venäjällä ongelma jo pitkään. Maan huligaaneista on tullut uhka myös arvoturnauksille. Kuva: Zac allan
Huliganismi on ollut Venäjällä ongelma jo pitkään. Maan huligaaneista on tullut uhka myös arvoturnauksille. Kuva: Zac allan

Viime kesän EM-kisoja varjostivat venäläisten ja englantilaisten väliset väkivaltaiset yhteenotot. BBC:n tuore dokumentti osoittaa, että huoli ensi vuoden MM-kisoista Venäjällä on aiheellinen.

Allez les Bleus, Will Grigg’s on fire ja tietenkin Islannin ikimuistoinen viikinkihuuto – viime kesän EM-tunnelmiin on mukava palata uudestaan ja uudestaan. Nämä tarttuvat veisut ja monet muut hienot muistot peittivät lopulta alleen turnauksen synkän, väkivaltaisen alun.

BBC esitti muutama viikko sitten dokumentin venäläisestä huliganismista. Reportteri Alex Stockley von Statzer matkasi Venäjälle tavatakseen Marseillessa kesällä englantilaisten kimppuun hyökänneitä huligaaneja. Lopputulos on televisioruudulla poikkeuksellisen rajua katsottavaa.

Toimittaja on tehnyt leikkausprosessin aikana vahvaa rajausta, mutta kuvat venäläisten kannattajaryhmien organisoiduista harjoituksista ja syrjässä järjestetyistä tappeluista eivät valehtele. Pysäyttävintä dokumentissa on naamioitujen miesten haastattelut, joissa he kertovat Marseillen tappeluista ylpeinä naureskellen.

Huliganismi ja siihen liittyvä raaka väkivalta on ohjelmassa esiintyville henkilöille paljon enemmän kuin harrastus; se on elämäntapa, jossa on tarkoitus pönkittää omaa asemaansa yhä korkeammalle. Suurin näyttämö ääripatrioottisille ammattitappelijoille on luonnollisesti arvoturnauksissa.

Suunnitelmallisuus hankaloittaa tappeluiden estämistä

Kuten viime vuosina on huomattu, FIFA ajattelee vain ja ainoastaan rahan kautta. Qatarille myönnetyt vuoden 2022 MM-kisat ovat jo tässä vaiheessa katastrofi. Ensi vuoden Venäjän kisojen päälle on niin ikään noussut suuri varjo huliganismin pelon vuoksi. BBC:n dokumentissa venäläishuligaanit varoittelevat englantilaisia jo ennakkoon. Yksi mies puhuu naamionsa takaa jopa väkivaltafestivaaleista.

Britit ovat historiansa vuoksi päätähtäimessä, mutta ovatko muidenkaan maiden kannattajat turvassa arvaamattomien venäläisten kotikentällä? Venäjän viranomaisten kommentit kesän tappeluista olivat vähätteleviä ja jopa ihailevia. Herää kysymys, voivatko kisakaupunkeihin matkaavat kannattajat luottaa järjestyksenvalvontaan ja poliisin toimintaan. Kesän Confederations Cup antanee jo osviittaa järjestelyistä.

MM-kisojakin isännöivä Rostov oli suuressa osassa BBC:n dokumentissa. Toimittaja pääsi seuraamaan FC Rostovin kannattajaryhmän eräänlaista tryout-tappelua, joka järkytti niin häntä itseään kuin varmasti tv-katsojiakin. Manchester United matkustaa torstaina kannattajineen juuri Rostoviin pelaamaan Eurooppa-liigan neljännesvälierien ensimmäistä osaottelua. Nähtäväksi jää, säästytäänkö tulevassa kisakaupungissa yhteydenotoilta.

Huliganismi ei arvokisoissa ole suinkaan uusi asia, mutta venäläisten organisoidut tappelijaryhmät ovat uusi ja humalaisia rähinöitsijöitä vaarallisempi suuntaus. Suunnitelmallisuus tekee tappeluiden estämisen ja niiltä puolustautumisen entistä vaikeammaksi.

Jalkapalloileva maailma toivoo, että ensi kesän kisoista tulee aiempien turnausten tavoin iloinen juhla. Ennusmerkit ovat valitettavasti hälyttäviä.

kirjottajabanneri jussi vainikka


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s