Sonera Stadium sai uuden nimen – ”Pöyristyttävää”

Sonera_Stadium_22.7.2014
Sonera Stadium sai uuden nimen ja tunnetaan nykyisin Telia 5G-Areenana. Kuva: By Juhm, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35587372

 

Kotimaisen jalkapallon kenttää ravisteli tällä viikolla myötähäpeän pommi. Helsinkiläisseurojen HJK:n ja HIFK:n kotistadion sai uuden nimen, Telia 5G-Areena.

Mitä ihmettä vanhat silmäni näkivätkään maanantaina 3.4.2017? Ei, silmäni ei itseasiassa ole vanhat, ne eivät karsasta, eikä ainakaan vielä toistaiseksi ole huolta kaihista. Näin siis kirkkaan selvästi, ja ennen kaikkea luin oikein.

Veikkausliiga-seurojen HJK:n ja HIFK:n kotipyhättö sai uuden nimen. Maltillinen Sonera Stadium vaihtui, Soneran ja Tele Finlandin yhdistyessä, Telia 5G-Areenaksi. Ihan oikeasti. Maamme yksi tunnetuimmista jalkapallostadioneista on nimeltä Telia 5G-Areena.

Mieleeni kirpoaa kysymys. Eikö seurat ja sponsorit edes keskustele näistä nimeämisistä? Ketä tämä nimi palvelee? No yritystä tietenkin, muttei ketään muuta. Kuinka näiden kahden helsinkiläisseuran fanit edes kehtaavat sanoa ääneen kotikenttänsä nimeä?

Samanlaisia esimerkkejä löytyy myös muualta Suomesta. SJK:n viime kaudella käyttöönotettu stadion päätettiin nimetä – suuressa viisaudessa – OmaSP Stadioniksi. Voi hyvät hyssykät taas.

Ymmärrän, että sponsoritulot ovat jalkapallomaailmassa suuri, ja monissa tapauksissa se suurin, tulonlähde. Seurat tarjoavat sponsoreille mahdollisuutta kotikentän nimeen, jos he esimerkiksi osallistuvat sen rakennusvaiheeseen tai tukevat seuraa muuten vain rahallisesti.

Siitäkin huolimatta pitäisi tämänkaltaisissa tapauksissa käyttää tervettä maalaisjärkeä. Voisiko esimerkiksi sponsori käyttää sen verran verbaalista akrobatiaa, että jalkapallostadionin uusi nimi olisi hyvin suussa soljuva, siinä olisi tiettyä ”klangia” ja silti ajaisi sponsorin mainostustehtävän?

Sen on selvää, että mitään perinteistä nimeä sponsoriyritykset eivät halua päätäntäpäissään futispyhätöille antaa. Ilveksen legendaarinen kotikenttä Tammela tuo välittömästi esiin mielikuvia, oli siellä käynyt tai ei. Telia 5G-Areena sitä vastoin ei. Tai tuo, mutta sellaisia, mitkä liittyvät kuuluvuuteen.

Siis hetkinen, entisen Sonera Stadiumin nimihän on loistava! Sillä saadaan markkinointi perille, juuri se mitä Telia haluaa. Ei sillä jalkapallon tai perinteisyyden kanssa ole mitään tekemistä, mutta eihän tämä sponsorifirmaa kiinnosta. Ja tässä se onkin. Sen pitäisi edes jollain tasolla kiinnostaa.

Ideaalimaailmassa seurat ja niitä tukevat yritykset voisivat yhdessä miettiä nimeämisiä. Mitä sitten, kun 5G on historiaa? Vaihdetaanko jo ennestään pöyristyttävä nimi vieläkin pöyristyttävämpään? Eikö nimeämisissä voisi ottaa huomioon seura, tai seurat, joita stadion palvelee? Näiden ja alueen historian? Sulauttaa kaikki tämä ja viilata sitä yrityksen omaa etua ajavaksi. Esimerkiksi Seinäjoella se olisi voinut olla ihan vain Oma Stadion ja nimen viereen kyseisen pankin valtava logo.

Mutta näin ei ole. Eikä varmasti tule olemaan. Nimenpäättäjät eivät halua jättää mitään epäselvyyksiä, kuka nimellä keikaroi. Kapitalistin perkeleet päättää ja muut vikisee.

kirjottajabanneri atte ruuttila


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s